Diákélet

Diákélet

LEG-ek versenye

Kollégiumi Blackjack

 

A diákok többsége megszokott környezetétől távol, a rokonok és régi barátok helyett új kollégista társakkal közösen tölti napjait és ismerkedik a várossal. A diákok életét a kollégium sport- és kulturális programokkal is színesíti, valamint folyamatosan tájékoztatja őket a Dunaújvárosban zajló rendezvényekről.

Kollégiumunkban aktív diákélet folyik, melynek irányítója a Diákönkormányzat. Csoportonként 2 fő részt vesz a DÖK gyűléseken, ahol a diákok a DÖK-patronáló tanár vezetésével megbeszélik az aktualitásokat és döntéseket hoznak. Ilyenkor sor kerül több rendezvény megbeszélésére, valamint arra is, hogy milyen költségeket fordítsanak egyes rendezvények megtartására.

Hagyományos DÖK programjaink a következők: Gólyaséta, Gólyaavató, Közgyűlés, Halloween, Mikulás-nap, Bálint – nap, Madarak és fák napja, DÖK – nap, Évzáró.

Számos program kínálkozik még a kollégisták számára: A DÖK programokon kívül is más lehetőség is nyílik a szórakozni vágyó diákoknak. Lehetőségük nyílik mozi- és színházlátogatásra, kiállítások megtekintésére. A hagyományőrző programjainkkal is színesítjük a kollégiumi életet: Karácsonyi kreatív délután, Egészségnap, Környezetvédelmi vetélkedő, Könyvtárhasználati vetélkedő, Búcsúztató.

Kollégiumunk rendszeresen részt vesz megyei vetélkedőkön is: Asztalitenisz bajnokság, Fiúk, Lányok labdarúgó-bajnokság, Életmód vetélkedő. Többféle szabadidős tevékenység közül is választhatnak a kollégisták: pl.: szépészeti szakkör, olvasókör, színjátszó kör, filmklub, tini klub, dekorációs szakkör, francia nyelv szakkör, ping – pong szakkör, foci szakkör. A kollégiumban a diákoknak sportolási lehetőségük is van.

Programjaink:

2021-2022-es tanév

Környezetvédelmi vetélkedő

Egy év kihagyással idén is sikerült a hagyományoknak megfelelően megrendezni a Környezetvédelmi vetélkedőt a kollégiumban.
A 2021. november 11-én lezajlott verseny témája idén a MADARAK voltak. Csoportonként 4 fő tanuló vett részt a vetélkedőn. A csapatok a csapatnév kiválasztása után 3 perces beszámolót tartottak a kiválasztott madárról, környezetvédelmi tesztet töltöttek ki, illetve egy elgondolkodtató rövidfilmet néztek meg a környezetkárosításról. Külön előzetes feladatuk volt a csoportoknak a kupakgyűjtés, plakát és PPT készítése a választott madárról, illetve egy madáretető készítése újrahasznosított anyagból (fából, PET palackból).
A verseny nagyon jó hangulatban zajlott, ügyesen szerepeltek a tanulók.
1. helyezett: Gulipán csapat (4. csoport)
Szenczi Adrienn
Varga Petra
Kovács Laura Vanessza
Simon Bettina Brigitta
2. helyezett: Csírák csapat (2. csoport)
Kockás Dominik
Keresztényi Barnabás
Czékmán Balázs
Kálmán Zoltán
3. helyezett: Keselyűk csapat (3. csoport)
Szeile Bernadett
Pollermann Csenge
Horváth Anna
Rácz Brigitta
4. helyezett: KÉKSZULA csapat (1. csoport)
5. helyezett: Kék madár csapat (5. csoport)
Megyeri László nevelőtanár
 

2020-2021-es tanév

2020. november 20.-tól átállás a digitális oktatásra.

A digitális oktatás, kapcsolattartás a gyerekekkel és szülőkkel új kihívások és feladatok elé állította a nevelőtanárokat. Más típusú feladatot jelent az egyéni törődés, korrepetálás a kollégistákkal.

Mivel a személyes kapcsolattartás a járványhelyzet miatt nem volt lehetséges, ezt a feladatot is digitálisan kellett megoldani.

Halloween

A Halloween délután 3 évente kerül megrendezésre, ahol minden diák jól érezheti magát. A diákönkormányzat tagjai sok érdekes és humoros, néha kissé ijesztő feladattal készülnek társaik szórakoztatására. Tökfaragó és jelmezverseny legjobbjait külön jutalmazza a zsűri.

2020. 11. 04.

Könyvtárlátogatás

  1. tagjaival 2020. október 24-én délután ismét ellátogattunk a József Attila Könyvtárba. A szakkör résztvevői közül többen már az előző látogatás során beiratkoztak. Ez alkalommal első körben az online katalógus segítségével előre kiválasztott köteteket keresték meg a szépirodalmi állományrész polcain, majd további olvasmányok után is böngészhettek. A legtöbben a Tinisarok polcairól választottak olvasnivalót a közelgő őszi szünetre.

Gombár Adrienn könyvtáros tanár

Közgyűlés

Idén is, mint minden évben, sor került az első közgyűlésre, ahol a kollégium Diákönkormányzata bemutatkozott, és ismertette a tanév tervezett programját. A közgyűlésen még az előző tanév tanulmányi eredményeit is jutalmaztuk.
2020. október 07.

 

Gólyaavató

Minden évben megszervezésre kerül az új kollégisták felavatása. Ügyességi, és mókás feladatok végrehajtásával, majd a Gólyaeskü elmondásával válhatnak a kollégium teljes jogú tagjává a diákok.
2020. szeptember 23.

Gólyaséta

 Szeptember első hetében az új kollégistáink a DÖK szervezésében elmentek városismertető sétára, ahol a város fontos helyeit, látnivalóit mutatták meg idősebb diákjaink a kisebbeknek.
2020. szeptember 08.

2019-2020-as tanév

2020. március 13.-tól Home office.

 

Könyvtárhasználati vetélkedő

Az immár 15 éves múltra visszatekintő helyi könyv- és könyvtárhasználati vetélkedőre 2019. április 10-én került sor. A rendezvényen valamennyi kollégiumi csoport képviseltette magát. (12 fő). A könyvekkel, könyvtári ismeretekkel és szókinccsel kapcsolatos feladatlapok megoldása mellett gyakorlati feladatokra is sor került. A résztvevők könyvtári helyismeretüket és - a megtalált könyvekhez kapcsolódó szövegértési feladatok által - információkeresési készségüket is próbára tehették.

Eredmények:

1. hely: Kugler Anna Diána, 10. évf., 4. csoport
2. hely: Végh Dorina, 12. évf., 5. csoport
3. hely: Tóth Dorina, 10. évf., 4. csoport

Gratulálunk!

Valentin nap

Kollégiumunk Valentin-napi dekorációban

Digitális Alkotóműhely

Valentin nap

A mai napon lehetőségünk volt ellátogatni a Digitális Közösségi Alkotóműhelybe. Valentin-nap közeledtével párunknak vagy számunkra kedves embereknek készíthettünk ajándékokat. Kipróbálhattuk a faragási technikákat, a gravírozás rejtelmeit, a géppel varrást, bőrrel is dolgozhattunk és lehetőségünk volt 3D-ben nyomtatni.
A fa-kézműveskedésnél lehetett fúrni, faragni, festeni, ragasztani és dekupázsolni.
A 3D-s nyomtató nagyon érdekes volt mindenki számára. Itt monogramos szív alakú kulcstartót készíthettünk. Bőrből szintén többfelé kulcstartót lehetett fonni vagy mintázni. Textíliából hűtőmágnes szívet varrhattunk.

Köszönjük ezt a napot a Digitális Közösségi Alkotóműhely dolgozóinak!

  1. 02. 13. Balla Regina és Szanyi Zsófia kollégisták

Karácsonyra hangolódás

2019. december 16-án a kollégiumban is elkezdődött a karácsonyra hangolódás. Az épület dekorálása, illetve a hagyományos karácsonyi csoportfoglalkozások mellett idén bemutatásra került a színjátszó szakkör előadásában a Jézus születése című jelenet. Természetesen nem maradhatott el a mézeskalács sütése és díszítése sem.

                                             Kellemes Ünnepeket Kívánunk Mindenkinek!

Mikulás

Idén is meglátogatta a kollégium lakóit a Mikulás, aki két rénszarvassal érkezett. Virgács helyett szaloncukorral jutalmazta a tanulókat, illetve a kérdéseire helyesen válaszolókat. Köszönjük az édességeket!

 

Mozi

Diákok kezdeményezésére 2019. 11.25-én 24 fő tanulóval elmentünk a Dózsa Mozi soron következő 3 D-s JÉGVARÁZS 2. előadására. Ismét jól szórakoztunk!

Gólyaavató

Gólyák felavatva… ez is kipipálva!

A KoliDÖK idén is kitett azért, hogy intézményünk új lakosai ne érezzék magukat nagyon kívülállóként.

Így történt, hogy pudingot ettek harisnyán keresztül, táncoltak partnerükkel egy radír társaságában, és még régész hajlamukat is kiélhették mézes arccal egy tál lisztben. Kívánunk nekik rengeteg jó dolgot a jövőben, és persze kevés kimenőt;)!

Antal Balázs

DÖK tag

 

Gólyaséta 2019

Szeptember 05-én új kollégistáink a Diákönkormányzat kíséretében városismertető sétán vettek részt. Három csoportba lettek beosztva a tanulók. A kollégiumtól indulva, állomásról állomásra haladva térkép segítségével ismerhették meg a város számukra jelentős pontjait. Minden főbb állomáson egy feladvány is várta az újdonsült koleszosokat: a következő állomás képét kellett a gólyáknak kirakniuk.

 

 

Dunaújvárosi SZC

Lorántffy Zsuzsanna

Technikum és Kollégium

OM 203034

2400 Dunaújváros, Radnóti Miklós út 6.
iskola@lorantffy.hu
Iskola: +36 25 437 025
Kollégium: +36 25 410 047
Tanműhely: +36 25 502 250