Országos Haditorna Verseny

2020. szeptember 13.
A hagyományoknak megfelelően iskolánk egy csapata idén is megmérettette magát az Országos Haditorna Versenyen.
A hagyományoknak megfelelően iskolánk egy csapata idén is megmérettette magát az Országos Haditorna Verseny  székesfehérvári megyei döntőjén.
A Páj Rebeka (5/13), Tibor Bence (9/1), Rohály Péter (5/13), Skanda Krisztián (5/13) összetételű csapat ugyan nem ért el helyezést, de becsülettel teljesítette az összes kihívást.
Büszkék vagyunk diákjainkra!
 

Bodó Dániel, laboráns beszámolója az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjéről

A versenyt 2020.10.15-én rendezték meg Székesfehérváron, a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban. Iskolánkat 4 tanuló képviselte: Páj Rebeka, Rohály Péter, Skanda Krisztián és Tibor Bence. A megnyitón először bemutatták a versenyfeladatokat, majd munkavédelmi oktatás következett, végül ismertették a menetrendet. Minden állomáson 10-15 percig lehetett tartózkodni, majd a legrövidebb idő alatt át kellett érni a következő feladat helyszínére. Mindezt szépen tudta tartani a csapatunk, mely a hatos rajtszámot kapta.

A csapat első feladata az akadálypálya-futás volt, ahol egy előre kijelölt és felépített pályát kellett teljesíteni időre. Mindezt sisakban, repeszálló mellényben és gyakorló gépkarabéllyal a kezükben. A következő feladat a légpuskalövészet volt. 10 méterre elhelyezett céltáblára kellett lőniük. Minden versenyző 3 lövést adott le a céltáblára. Ezután a mátrixfutás következett. A pálya körülbelül 15x15 méteres volt, 20 hordó helyezkedett el rajta. Minden versenyző kapott egy térképet, ez alapján kellett teljesítenie a feladatot és a csipet hozzáérintenie a megadott hordóhoz.

Majd a távbecslés következett. A csapatnak 4 különböző tereptárgy távolságát kellett meghatároznia 8 perc alatt. Ezután gézigránáthajítás volt a feladat. Egy gumis kézigránátot kellett beledobni egy 2 méter átmérőjű fehér színnel jelölt körbe. Minden játékos 2 db kézigránátot kapott. Az első játékos fekve dobott célba 5 méterről, a következő fél térdre ereszkedve 10 méterről, az utolsó két játékos állva próbálta meg beledobni a körbe a kézigránátot 15 és 20 méterről. Ha az első kézigránát célba ért, akkor a másodikat nem kellett elhajítani. Ha viszont egyiket sem sikerült a célterületbe hajítani, akkor büntetőkört kellett futnia a játékosnak.

Csapatunknak a következő állomás az elsősegélynyújtás volt. Első feladatként 3 perc alatt egy elsősegélytotót kellett megoldaniuk, ami 14 kérdésből állt. A következő feladatot egy borítékból húzták ki, ez a fejsérülés ellátása volt. A feladat végrehajtására 5 perc állt a rendelkezésükre. Az utolsó előtti feladat a honvédelmi totó volt, amelyben magyar történelemmel és katonai alapismeretekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a csapattagoknak 12 perc alatt. Az utolsó feladat a fegyveres váltófutás volt. A játékosok egy gyakorló gépkarabéllyal lefutották a 400 métert, majd mikor körbeértek átadták a gépkarabélyt a csapattársnak, aki megkezdhette a saját körét.

Csapatunk végül nem ért el helyezést, de becsülettel helytállt a feladatok teljesítése során.

Gratulálunk!

Dunaújvárosi SZC

Lorántffy Zsuzsanna

Technikum és Kollégium

OM 203034

2400 Dunaújváros, Radnóti Miklós út 6.
iskola@lorantffy.hu
Iskola: +36 25 437 025
Kollégium: +36 25 410 047
Tanműhely: +36 25 502 250