VajdaPapír

2020. november 11.
A Vajda-Papír Kft. száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás

Jelentős iparág volt Magyarországon

A papírgyártás és -feldolgozás Magyarországon a rendszerváltás előtt jelentős iparág volt. A Papíripari Vállalatnak tizenkét papírgyára, saját kutatóintézete, valamint egy gép- és alkatrészgyára volt. A Papíripari Vállalat kiemelt figyelmet fordított a szakképzésre, a szakmai utánpótlásra. A rendszerváltást követően a gyárakat privatizálták, sok gyár bezárt, így volt idő, amikor csak Dunaújvárosban és Diósgyőrben gyártottak papírt. A szakképzés pedig átalakult, és csak OKJ-oktatás keretében képeztek szakember-utánpótlást. A korábbi nappalos iskolai képzések egy évtizede megszűntek, úgyhogy nagy szükség van arra, hogy újraindítsuk a képzést – ismertette Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezetője.

A Vajda-Papír Kft. száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás, higiéniai papírtermékekből 140 ezer tonnás gyártási kapacitása bőven lefedi a belföldi, éves 90 ezer tonnás igényt. Három gyáregysége van az országban (Budapest, Székesfehérvár, Dunaföldvár). Dunaföldvári gyárának, a régió legnagyobb papíripari üzemének Ooops! márkájú és saját márkás termékeit Skandináviába, a Baltikumba és Kelet-Közép-Európa több mint húsz országába exportálják. A cégcsoport 50 milliárd forint körüli árbevételre számít idén, 4 milliárd forinttal többre, mint az előző évben.

A Vajda-Papír Kft. – vállalkozások időszámítását tekintve –mindössze 20 éves múltja során rendkívül agilis, dinamikus és kiegyensúlyozott fejlődést mutat. Mindössze egy gépre alapozott mellékállásból mára értékesítés és gyártás szempontjából is több országot felölelő, több milliárdos forgalmú nagyvállalattá vált, amely Magyarországon több szempontból piacvezető és a külföldi cégekkel is bátran felveszi a versenyt.

A kiegyensúlyozott fejlődés alaptétele volt, hogy a géppark és a termékszortiment lépésről-lépésre, a fogyasztói igényeknek megfelelően bővüljön. A 2004-es üzem- és kapacitásbővítésig a vállalkozás a nyereség visszaforgatásából finanszírozta a fejlesztéseket, ebben az évben vett igénybe először külső anyagi forrást.

A vállalkozás elindításakor egyetlen terméket gyártott, a termékskálát fokozatosan bővítette ki. Amikor a gyártás a teljes háztartási és higiéniai papírtermék-skálát lefedte, önálló márkák kialakítására került sor, a termékkínálat folyamatos bővítésével párhuzamosan. A Vajda-Papír Kft. márkái fokozatosan a piac minden szegmensében megjelentek az elmúlt években. Az Ooops! gyártói márka a legfontosabb minőségi szegmensben vívott ki stabil pozíciót. Az Ooops!, annak ellenére, hogy a legfiatalabb a gyártói márkák közül, a prémium kategóriában is erős jelenléttel bír, termékválasztéka minden igényt maradéktalanul kielégít. Taktikai márkatermékeink a Vanessa és a Clarissa toalettpapírok is a modern kereskedelmi láncok közkedvelt, nagy vásárlóerőt megmozgató alaptermékeivé váltak. Emellett a Sindy és Star termékcsaládok stratégiailag erős vázát képzik a magyarországi és export nagykereskedelmi hálózat higiéniai papírportfóliójának. Számos kereskedelmi hálózat saját márkás termékeit is a Vajda-Papír Kft. gyártja.

Export

A külföldi értékesítés mára már a vállalat forgalmának 40%-át adja. A vállalatcsoport tagjai ma már a norvégiai Drammen városában és Dunaföldváron működő alapanyag gyártó és feldolgozó üzemek is.

Dunaújvárosi SZC

Lorántffy Zsuzsanna

Technikum és Kollégium

OM 203034

2400 Dunaújváros, Radnóti Miklós út 6.
iskola@lorantffy.hu
Iskola: +36 25 437 025
Kollégium: +36 25 410 047
Tanműhely: +36 25 502 250