Erasmus - Blog 2021 - Baranyi Hajnalka

2021.08.02 – 2021.08.07

Europass Teacher Academy
Barcelona

Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools

A tanfolyam a tanulási folyamat technológiai támogatására irányul. Gyakorlatban ad betekintést a laptopokkal, táblagépekkel, okostelefonokkal színesített tanítás-tanulás módszertanába. A résztvevők tanfolyam végére minden bizonnyal magabiztosabbak lesznek az IKT eszközök motiváló módon történő használatára és inspirációt kap azok alkalmazására.

1. nap

Ma véget ért a szombat óta tartó "Móka és kacagás" című rendezvény, és bent találtam magam az Europass Teacher Academy Picasso termében. A továbbképzésem témája: tabletek és mobiltelefonok oktatási célú felhasználása. Igen csak nemzetközi csapat jött össze, Lengyelországból, Görögországból, Ciprusról, Litvániából is érkeztek csoporttársak. A mai napon (csak nyugodtan, délután 14-18 óráig) megismerkedtünk a coggle, a wordfall, és a mentimeter appokkal. Előbbi kiváló alkalmazás akár egymás megismerésére is, a wordfall-on akár ki is sorsolhatod, pörgetéssel a következő "interjúalanyodat" a csoportból. A mentimeter-rel ma a képzéssel kapcsolatos kérdésekre adtunk válaszokat, páros munkában. És közben jókat nevetgeltünk.  Előtte pedig ettem megint egy jó tenger gyümölcsei tapas-t a Barcino étteremben a La Rambla-n. Szóval azt hiszem, ki fogom bírni.

 

2. nap

Hello Barcelona
Újabb hasznos és jól használható app-ok megismerésével és kipróbálásával telt a továbbképzés 2. délutánja az Europass Teacher Academy szervezésében. Elsőként, bevezetésként megismerhettük a csoporttársak országainak nemzeti ételeit, így előkerült a tzaziki, a souvla, a bigos, a litvanian beer és természetesen a Hortobágyi palacsinta, na meg a jó magyar halászlé is. A megismert alkalmazások: nearpod (prezentációkészítés), Thinglink (fotók "felcímkézése" különböző információkkal,  akciógombokkal), Halo AR (fotókészítéssel egybekötött szerkesztések kivetítővel). Végül Thinglink app-al párban dolgozhattunk egy nemzeti "híresség" bemutatásával...celebek kizárva Kikapcsolódásként ellátogattunk Barcelona híres piacára, a La Bogueta = Mercat St Joseph-ra (gyengébb idegzetűk ne nagyon nagyítsanak rá a képekre), illetve a Poble Espanyolba (=falumúzeum), ahol Spanyolország különböző tájainak építészeti hagyományait mutatják be 49 000 m² -en.


3. nap

Ola

Már szerda és egy újabb jó hangulatú tanulás-tanítás. Ma megint "ismerkedtünk", más országok hagyományáival. Így került elő a busójárás, a caga tio, a polka, Lazarus és a Limassol fesztivál. A tanfolyam következő lépése a Wordfall, a Nearpad app átismétlése, majd a Pinterest, a Canva és az Instagram kezelését tanultuk meg villámgyorsan, páros munkában Daniel, a tanárunk segítségével. Majd Daniel "kakaója" következett, vagyis megkínált bennünket a spanyolok nagyon finom Chocolat-val. Végül a szokásos Mentimeter app-al értékeltük a mai munkát. Délután, egy jó ebéd után elindultunk felfedezni a Placa Espanya-t és környékét (Arena de Barcelona, Parc de Joan Miró, Magic Fontana⛲, MNAC). Hazafelé pedig jól esett a nyakumba csorgó nyári eső. Ami furcsa, hogy nagyon sok helyen nem értenek/beszélnek angolul és ha gyalogos vagy, akkor a piroson is átmehetsz, csak előtte nézz legalább egy irányba: sok az egyirányú utca.

4. nap

Bon dia
Ha nem jartál még Spanyolországban, de a posztjaim után IS kedvet kaptál, akkor van néhány érdekes info Barcelonáról (utazási-, kirándulási- és szállástippek):
https://theculturetrip.com/europe/spain/barcelona/collections/travel-tips-and-itineraries/
Ma főként a gyakorlaté volt a főszerep, így mobilon, tableten végeztünk páros és csoportmunkákat a Quizizz, Quizlet, Endless Quiz, Trello és a már ismert Canva alkalmazásokkal. Az eddig megismert alkalmazások mindegyike alkalmas nemcsak témazáró és összefoglaló órákra, hanem új ismeret közlésére is, a Trello még projektek megvalósítására is. Versenyeztünk zenei kvízzel (megnyertük ), készítettünk saját tesztet, illetve kutyás plakátot is zenei aláfestéssel, youtube video-s linkkel. Szó esett az élethosszig tartó tanulásról és annak jelentőségéről is.
A délutáni programunkat egy kellemes spanyol pincér társaságában eltöltött ebéddel kezdtük,majd irány a csokimúzeum, a Market del Born, a Parc de la Ciutadella, a Golden Fish Sculpture és a tengerpart.

5. nap

#erasmus
Amikor véget ér számodra az egy hetes angol nyelvű tanártovábbképzés Barcelonában, akkor annak több kimenetele lehet:
- 4. helyezett leszel a végső szintfelmérőn;
- megkapod a jól megérdemelt oklevelet;
- próbálsz megenni egy paella menüt kettesben a kolléganővel;
- bevásárolsz a kutyuskádnak.
Mindegyiket kipipáltam. A kihívások teljesítve.
Számomra véget ért a tanulás, innen már csak a pihenés és a nyaralás következik.
#learntotraveltraveltolearn

 

6. nap

Az iskolától kapott hopp-on hopp-off buszjeggyel 12 óra alatt körbejártuk Barcelona két turista busz útvonalát. Meglátogattuk többek között a Güell Park-ot, a Tibidabo hegyen lévő vidámparkot.

 

Dunaújvárosi SZC

Lorántffy Zsuzsanna

Technikum és Kollégium

OM 203034

2400 Dunaújváros, Radnóti Miklós út 6.
iskola@lorantffy.hu
Iskola: +36 25 437 025
Kollégium: +36 25 410 047
Tanműhely: +36 25 502 250