Erasmus - Blog 2021 - Ambrus Diána

2021. július 31.

Kedves Olvasó!

Nagy örömmel jelenthetem be, hogy harmadik sikeres Erasmus+ pályázatunk keretein belül két hetet töltök Spanyolország egyik legnépszerűbb városában, Barcelonában!

Egész nyáron a spanyolországi híreket bújtuk, folyton latolgattuk az esélyeinket: újra felerősödik a járvány, vagy végre meg tudjuk valósítani a tavalyi terveinket?

Szerencsére a Spanyolországba való beutazáshoz a személyi igazolványon kívül csak egy online regisztráció során kapott QR -kódot kellett bemutatnunk, és a választott tanfolyamot is időben megerősítették!

Hola Barcelona!

Szóval ma már itt, BARCELONÁBAN! Itt az idő felfedezni!

Minden nap posztolni fogok, így ismét lehetőséged lesz bepillantani a város mindennapjaiba és nem mellesleg az képzésen szerzett tapasztalataimba!
#erasmus #learntotraveltraveltolearn

Nagyon ajánlom a korábbi utazásaim blogjait is:
https://www.lorantffy.hu/index.php?p=hirek&kid=4

2021. augusztus 01.

Egy bőséges reggeli után nyakunkba vettük a csodás Barcelonát.
Szerettük volna megnézni a híres Gaudí tervezte épületeket. A Casa Milá érdekelt minket a legjobban, ezért azt belülről is megnéztük. Az épület megtervezését a textilmágnás Pere Milá kérte Antoni Gaudítól. A Casa Milá a Világörökség része, közel tízéves felújítási munkák után 1996-ban megnyitották a nagyközönség előtt. Aki ide ellátogat, számíthat rá, hogy bepillanthat Gaudí képzeletének és inspirációinak világába, nagyon hangulatos audio és képi elemekkel. Ez Gaudí utolsó lakóépülete, amely tökéletesen szemlélteti a sajátos, organikus stílusát, az innovatív gondolkodását, összegzése az életművének.
Megnéztük Barcelona jó pár a látnivalóját, köztük a Placa Reialt is. Ez a tér annyira szép. Ajánlom, hogy látogass el ide, ha Barcelonában jársz.  
Jó sokat sétáltunk, 19000 lépést számlált nap végére az okosórám.

 

2021. augusztus 02.

A következő két hétben egy Europass tanártovábbképzésen veszek részt, ahol többek között a mindfulnessről és a pozitív pszichológiáról tanulok.
A mai napon bevezetésként egy jó Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály idézetét kaptuk útravalóul:
„Az örömteli élet mindig egyedi alkotás, és nem lehet recept alapján megvalósítani.”
„Mi tesz boldoggá?” Jó kérdés. Megnéztünk egy interjút Martin Seligman egy amerikai pszichológus, oktató és író, optimizmus elméletéről és a pozitív pszichológiáról. Mik azok a tényezők, amelyek meghatározzák a boldogságot? A mi kezünkben van a kontroll, vagy genetikailag meghatározott?
Sajnos sokszor könnyebben vesszük észre a negatívumokat mindennapi életükben, és elfelejtjük, hogy rengeteg dologért lehetünk hálásak. A hálának, a boldogság érzésnek számtalan tudományosan bizonyított előnye van pl. jobb alvás, nagyobb empátia. A „3 good things” egy boldogságot fokozó, tudatosító gyakorlat. Ha ezt a gyakorlatot beiktatjuk napi rutinunkba, segíthet felismerni a mindennapok során történő pozitív eseményeket, növeli az elégedettség érzését, a reményt és az optimizmust.
Aki ezt most olvassa, lefekvés előtt csinálja meg! Nem kötelező, de ajánlott!

2021. augusztus 03.

Ma délelőtt meglátogattuk a Sant Josep de la Boqueria-t, amelyet gyakran egyszerűen La Boqueria néven emlegetnek, ami egy nagy nyilvános piac Barcelonában, a La Ramblán. Azután elmentünk a Poble Espanyol falumúzeumba, ami Barcelona egyik fő látványossága. 1929-ben épült a katalán fővárosban megrendezett világkiállítás alkalmából, a spanyol művészi élet bemutatása céljából.
Ebéd után a kurzuson folytattuk a pozitív pszichológia kérdéskörének kibogozását, ami valójában az emberi „kivirágzás” tudománya.  A pozitív pszicológiával és pedagógiával lehetőség nyílik arra, hogy összekapcsoljuk a hagyományos oktatást a jóllét fejlesztésével.
Elkezdtünk foglalkozni a PERMA modellel, ami a boldogság és a jólét öt alapvető elemét jelöli.
Megvizsgáltuk Robert Plutchik érzelmi kerekét. Hogy mi "az érzelmek kereke"? Egy „térkép”, ami megkönnyíti az érzelmek összetettségének felismerését és megértését.
A nap végén az iskola egy túrát szervezett nekünk a Gràcia negyedbe, ami 19. századi sétányairól híres, melyeket indie butikok, galériák és művészmozik szegélyeznek. A Plaça de la Vila de Gràcia óratornyát katalán bisztrók és borbárok veszik körül. A környéket Antoni Gaudí szecessziós építészete jellemzi, mint pl. a neomór kúria, a Casa Vicens.

2021. augusztus 04.

Ma megint Csíkszentmihályi Mihállyal kezdtünk , a flow élmény elméleti háttérét, dimenzióit vizsgáltuk, és abban megegyeztünk, a jóllét növelésének egyik eszköze is lehet. Ezután folytattuk a PERMA modell értelmezését. Az élet értelmességét vizsgáltuk, hogy a célok, az önmagunkon túlmutató tettek, milyen hatással vannak az elégedettségünkre. Ha a munkánkban is megtaláljuk az értelmet, motiváltabbak, elkötelezettebbek, energikusabbak és lelkesebbek lehetünk. Itt kitértünk az értékek fontosságára, hogy azok mennyire vannak összhangban a munkában képviselt, átélt, tapasztalt értékekkel.
Megnéztük, mit jelent az IKIGAI, ami egy japán szemléletmód. Az IKIGAI négy fő elem konvergenciájának tekinthető: Amit szeretsz csinálni, Amire a világnak szüksége van, Amiért fizetnek neked, Amit jól csinálsz. Azt mondják, ha megtalálod a saját IKIGAI-dat, az elégedettséget és boldogságot eredményez és tovább élsz. Íme, egy videó róla :
https://www.youtube.com/watch?v=PXAk-LaNmW8  
Azután folytattuk a PERMA modell utolsó elemével, ami a teljesítmény, a siker, ami növeli az én-hatékonyságérzetet, a magabiztosságot és további teljesítményre inspirál. Hangsúlyoztuk az ünneplés fontosságát!

A nap utolsó témájaként fókuszba került a „Healthy Mind Platter”, ami hét napi alapvető mentális tevékenységet tartalmaz, amelyek szükségesek az optimális mentális egészséghez.
Délután megnéztük a Plaça d'Espanya-t, ami Barcelona egyik legfontosabb tere.

2021. augusztus 05.

Ma a pozitív kapcsolatok fontosságával kezdtünk, ami a „munka-boldogság” egyik faktora.
Jónéhány gyakorlati feladat után a pozitív pszichológiában meghatározott 24 karaktererősséget vizsgáltuk.
Ezután belevetettük magunkat a mindfulness világába. Íme, két videó, amiben elmondják, mi is az:
https://www.youtube.com/watch?v=HmEo6RI4Wvs (tudományosan)
https://www.youtube.com/watch?v=awo8jUxIm0c (ahol gyerekek mondják el… mert ők mindent jobban magyaráznak el… )
Délután elsőként a Csokoládé Múzeumba látogattunk el. Később a “Parc de la Ciutadella”-ba, ami a város északkeleti felén található, és otthont ad többek között Barcelona állatkertjének, néhány múzeumnak, egy tónak, hatalmas szökőkútnak, amit Gaudi tervezett és Katalónia Parlamentjének. Végül ellátogattunk az „óriás aranyhalhoz”, ami az olimpia egyik barcelonai szimbólumává vált.

2021. augusztus 06.

Ma bemelegítésképp a művészet és a mozgás kapcsolódásában „táncoltunk”, mozogtunk, alkottunk újra festményeket. Azután az „életképességeket” definiáltuk. Hogy mik ezek?
Problémamegoldás, kritikus gondolkodás, hatékony kommunikációs készség, döntéshozatal, kreatív gondolkodás, interperszonális kapcsolati készségek, öntudat, empátia, valamint a stressz és az érzelmek kezelése. Majd a hét zárásaként egy specifikus iskolai programot kellett megalkotnunk, ami a héten tanult elemeket tartalmazza.
A hét tanulsága: „Nem nehéz, új.”
Délután egy jót ettünk, amivel méltón ünnepeltük az első hét végét.

2021. augusztus 07.

Azt hiszem, kihoztuk a legtöbbet a mai napból az iskolától kapott Bus Touristic 1 napos jegyet felhasználva. A városnéző busz-túrán kinéztük a számunkra legérdekesebb látnivalókat, és ott hoppanáltunk. :D
Először a La Salut negyed felé tartó vonalra szálltunk fel. A busz a Carmel dombtető felé vette az irányt. Majd egy jó kis hegymenetben zajló séta után megtaláltuk a Güell Park bejáratát, ahol 10 euróért mehettünk is be ebbe a mediterrán szépségbe. A Park Güell-t a világ egyik legszebb parkjának tartják. Barcelona egyik leghíresebb látnivalója, Gaudi egyik remekműve, turisták kedvelt helye. A park, amit valójában nem is parknak terveztek, ahol nincsenek egyenes vonalak, ahol az építményeket a természet ihlette, és színes mozaik elemekkel díszítettek még a padok is. A parkot Antoni Gaudi tervezte, nevét Eusebi Güellről kapta. Eredetileg 60 villát terveztek ide, de végül csak két épület készült el. A már felépült egyik épületbe végül maga Gaudi költözött be. A birtokot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Néhány kép, amit itt készítettem:Az útvonalon haladva leszálltunk még 1-2- helyen. Egy másik kedvenc hely volt a Tibidabo hegy, ami 512 méterével Barcelona fölé magasodik, tetején egy római katolikus templommal, közvetlenül mellette egy kisebb vidámparkkal, és csodás kilátással egész nagyvárosra!
 

Leszálltunk a Parc de L'Espanya Industrial-nál, majd a Joan Miró modern művészeti múzeumnál, a Montjuïc nevű dombon. Ahonnan libegővel jöttünk vissza a városba. Nagyszerű élmény volt, gyönyörű kilátással, de azért tériszonyosként izzadt a tenyerem…


2021. augusztus 08.

A vasárnap sem múlhat el felfedezés nélkül, így korán elindultunk a Montserrat-hegyen található bencés kolostor felé, ami kb. 40 km-re fekszik Barcelonától.
A libegőt nem mertük megkockáztatni (legfőbb oka: a fent említett tériszony ), így fogaskerekűvel jutottunk fel a hegyre. ;-)
Egy kis válogatás az ott készült fotókból: 


2021. augusztus 09.

Ma újra hétfő!
A képzésen folytattuk a mindfulness-sel való ismerkedést. Elmélkedtünk a fizikai és pszichológiai jóllétre való hatásáról. Ismerkedtünk a jelentésével, a terminológiával. Tudtátok, hogy kínai nyelven a „mindfulness” szó karaktereinek részei „most” és „szív”. Szó szerint azt jelenti, hogy a jelen pillanatot szíveddel tapasztald meg.
Délután lementünk a tengerpartra, ahol gyakorolhattuk a képzésen tanultakat.
Belégzés, kilégzés…

2021. augusztus 10.

Egy újabb nap a mindfulness témakörében. Ma szót ejtettünk a légzés egészségre gyakorolt jótékony hatásairól (azon kívül, hogy életben tart! ). Összegyűjtöttünk jónéhány iskolában használható gyakorlatot. Ez például egy meditációs gyakorlat, ami összekapcsolja a művészetet a relaxációval, egy egyszerű, de nagyszerű tevékenység: https://www.youtube.com/watch?v=y6LMuv21_4M
Megnéztük a mindfulness tudományos hátterét, hogy mi történik az agyban, miközben gyakoroljuk a mindfulnesst, milyen hatása van az egészségünkre. Megnéztük azt is, hogy miért is jó, ha bevisszük a mindfulnesst az iskolába. Végül, de nem utolsó sorban, megbeszéltük, milyen formális és informális módjai vannak a mindennapi mindfulness gyakorlásának.
Suli után hajó szálltunk, és szerencsésen partot is értünk.2021. augusztus 11.

A mai reggelt egy mindfulness gyakorlattal kezdtük (mily meglepő ). Majd megnéztünk néhány tevékenységet, amelyek kreatív módon segíthetnek a mindfulness kialakításában. Íme, egy videó a „mindful fotózásról”, ami segíthet lelassítani, megőrizni a mentális egészségedet, jólétedet, rezilienciádat, fejleszti a koncentrálóképességet, a kreativitást és a motivációt.
https://www.youtube.com/watch?v=Vgr6wtXAQuY
Ebben a videóban pedig diákok vesznek részt egy mindfulness & fotózás workshopon:
https://www.youtube.com/watch?v=bTfJjgUHJWQ
Ezután a csoporttal egy rózsakertbe mentünk, ahol mi is gyakorolhattunk jónéhány kreatív mindfulness tevékenységet, például a mindful fotózást, és termésekből készítettünk egy mandalát is.

2021. augusztus 12.

A mai foglalkozás az „Espai Hips” jógastúdióban zajlott. Itt végeztünk minden mindfulness mozgás-, séta-, body scan gyakorlatot. Nagyon jó élményként éltük meg az új helyszínen való gyakorlást.

2021. augusztus 13.

Máris elérkeztünk a második hét utolsó tanítási napjához.
A foglalkozást a „mindful táplálkozás/evés” témakörével kezdtük, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a teljesítményt. A „mindful táplálkozás” Röviden összefoglalható úgy, hogy az étel elkészítésétől egészen az eltakarításig lelassulsz, és csak a konkrét feladatokra összpontosítasz. Ez segíthet az ellazulásban, az elkészített ételeket sokkal ízletesebbnek találod, sőt több tápanyagot is vihetsz be a szervezetedbe. Jah, és persze ki is próbáltuk.
A nap második részében izgatottan kezdtünk bele egy saját mindfulness gyakorlat megtervezésébe, hogy azt később csoporttársaknak levezényelhessük.
Természetesen a nap végén megkaptuk az oklevelünket.
Nagyon boldog vagyok, hogy itt tanulhattam!

Adios Barcelona!

Dunaújvárosi SZC

Lorántffy Zsuzsanna

Technikum és Kollégium

OM 203034

2400 Dunaújváros, Radnóti Miklós út 6.
iskola@lorantffy.hu
Iskola: +36 25 437 025
Kollégium: +36 25 410 047
Tanműhely: +36 25 502 250