Erasmus - Blog 2019 - Baranyi Hajnalka

2019.07. 22 - 2019.07.27

Europass Teacher Academy
Barcelona

A Satisfying School Experience: Strategies and Skills for Teachers

A kurzus során lehetőség nyílik arra, hogy gyakorlatorientált tevékenység sorozatán keresztül elsajátítsanak olyan technikákkat amelyek célja a tanulók magasabb önértékelésének kialakítása, fokozott bevonása a tanulási folyamatba. Mindemellett fontos a tanárok, tanulók és családtagjaik minél nagyobb kohéziójának előmozdítása. Ezáltal segítve a résztvevőket a korai iskolaelhagyás, a negatív iskolai-családi kapcsolatok és a tanárok kiégésének korai jeleinek megértésében, azonosításában és leküzdésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019.07.26

Gracias Barcelona

A pénteki tananyag a gratuláció, dicséret fontosságáról és a kreatív gondokodásról szólt. Előbbit egy spárgás feladattal gyakoroltuk, utóbbi kapcsán nem kevesebb feladatunk volt, mint megalkotni egy projektet, akár egyénileg, akár csoportmunkával, melyet ismertettünk is a többiekkel. Mi mást csináltam volna? Megszerveztem egy kémiaversenyt.

Ez volt a suli utolsó napja, vegyes érzelmekkel távozom a Barcino School által szervezett Europass képzéstől. Egyrészt jó, hogy részt vehetett egy ilyen tanári továbbképzésen, másrészt hiányozni fognak az órák, a német, a lengyel, "magyar" török és a magyar kollégák is Mártával, trénerünkkel együtt. Jól megérdemelten megkaptam a képzés elvégzéséről szóló igazolást is.
Viszlát Barcelona! Köszönet mindenért!

2019.07.25

Már csütörtök? Újra a kertben kezdtük a sulit, "figyelő, érző" sétálással, célja az elcsendesülés, a befelé figyelés volt. Majd a tudatosságról beszélgettünk, mind tanári, mind egyéni szempontból megvitattuk ennek fontosságát. Több youtube videóval segítette Marta ennek megértését számunkra. A szünet után egy légzésgyakorlat következett, ami egy meditációs technika az elme elcsendesítéséért. Végül beszéltünk az automatizmusainkról, azok negatív és pozitív hatásairól, valamint a life-skillsről.
Délután újra a városban találtuk magunkat, most északra vettük az irányt, mint mindig, gyalogosan. Fél óra séta után elértük a Barca focirajongók szentélyét, a Camp Nou-t.


 
2019.07.24

Ma csak 9-kor kezdtünk ("Hej ráérünk erre még") a suliban ismerkedős játékkal a kertben, mivel új csoporttárs érkezett Lengyelországból. Aztán Marta (mint minden nap elején) ajánlott néhány jó helyet, éttermet számunkra, melyeknek még utánanézek.

A mai nap fő témája a kiégés volt, ami nemcsak tanárokat fenyeget, hanem a tanulók is elszenvedhetik. Beszéltünk a tüneteiről, azok kezeléséről,valamint a megelőzéséről is és az ÉNIDŐ beosztásról. Végül egy konkrét technikát is gyakoroltunk, az aktív hallgatást, amit egy tanárnak alkalmaznia kell, persze nem a teljes tanórai 45 percben.

Kedden és szerdán megint jártuk a várost (kikötő, Leonardo da Vinci kiállítás, Gracia Barrio túra egy eredeti katalán városrészben), jókat ettünk, élveztük az ittlétet és megszoktuk a meleget.

2019.07.23

Tele élménnyel, információval zártam a mai napot, így el is fáradtam a nap végére. Ma délután újra találkoztunka légkondicionált teremben, ahol elsőként mindenki "lezuhanyozott" azzal a színnel, amire épp szüksége volt, ezzel ráhangolódtunk egymásra, az órára. Aztán végre rám kerül a sor az iskolám bemutatása kapcsán. Élveztem, bár nagyon izgultam is az angol nyelvű bemutatás miatt, de jól sikerült, megtapsoltak.

Ezután sokat hallottunk a pozitív gondolkodás, érzések erejéről, ill. a negatívból pozitívba való átfordításról, a flow- érzésről. Végül egy gyurmásspagetti játékkal zártunk, ahol olyan molekulamodellt (I'm a chemistry teacher) kellett megalkotni, ami megtart, a tetején egy nagyobb gyurmagombócot. Legyen annyi elég, hogy jól szerepeltünk.
 
2019.07.22

A mai nappal elkezdődött az 5 napos ERASMUS+ tanártovábbképzésem Barcelonában, melynek célja, hogy új módszerekkel gazdagodva motiváltabbá tegyen diákjaimat.
A mai napon délután találkoztam a német, a lengyel, a "magyar" török és a magyar csoporttársaimmal, valamint (már most látszik) kiváló trénerünkkel, Martaval. A kurzusinfok után "gyümölcsös" feladat segítségével beszéltünk arról, hogy milyen gyümölcsök lennénk. A szünet után elkezdődött a küldő iskolák bemutatása, majd végü SWOT-elemzést készítettünk a tanár személyiségről. Aztán nyakamba vettem a várost...vagyis hömpölyögtem a tömeggel.

Kapcsolódó dokumentumok:

Dunaújvárosi SZC

Lorántffy Zsuzsanna

Technikum és Kollégium

OM 203034

2400 Dunaújváros, Radnóti Miklós út 6.
iskola@lorantffy.hu
Iskola: +36 25 437 025
Kollégium: +36 25 410 047
Tanműhely: +36 25 502 250